2016. január 24., vasárnap

Julie Anne Peters: Amikor ezt olvasod, én már nem leszek

Fülszöveg: Daelyn az iskolai kegyetlenkedések céltáblája, tele van lelki sérülésekkel, komplexusokkal. Egy sikertelen öngyilkossági kísérlet miatt nem tud beszélni, a némaság magánya veszi körül. Szeretne elmenekülni az iskolától, a szüleitől, az életétől… Korábbi öngyilkossági kísérletei kudarcot vallottak, de miután rátalál egy honlapra, amely öngyilkosságot tervezők számára készült, már tudja: ezúttal sikerrel jár majd. 23 napja marad, hogy esetleg változtasson a döntésén. És rögtön az első napon találkozik valakivel: egy különös fiúval, aki barátkozni szeretne vele, aki segíteni akar rajta. Megkezdődik a visszaszámlálás.



Vélemény: Ez egy jó könyv. Furcsa ezt a címkét ráragasztani, hogy "jó".
Hogyan lehet egy könyv jó, amiben egy lány öngyilkosságra való felkészülését követhetjük végig? Talán nem is ez a szó illik rá, hanem inkább a szomorú? Nyomasztó? Hiteles? Nem........talán inkább az ŐSZINTE. Ez a történet nyíltan vállalja, hogy bemutatja, amint egy tizenéves lány küzd az iskolatársakkal, a "barátokkal", a tanárokkal, a szülőkkel, az orvsokkal, és leginkább magával.

Daelynnek küzdenie kell, azért, hogy le tudja rakni a múltban történt sérelmeket, amik még mindig a vállát nyomják. A legnagyobb ellensége önmaga, hiszen a múltbéli sebeket saját maga tépi fel, hogy újra és újra fájjanak, hogy emlékeztesse magát, senkiben sem lehet bízni, ezért aztán úgy gondolja, nincs is értelme az életének. Minden pozitív dolgot kirekeszt az életéből, a tárgyaktól -amikhez valaha kötődött- megszabadul, és szándékosan elidegenedik másoktól, főként családjától.


"Nincs nekem semmi bajom veled, Dr. No, de nem tudsz segíteni rajtam. 
Senki sem változtathatja meg a múltat."
(45.o.)


A könyv legijesztőbb tulajdonsága a realitása.


A mai világban rengeteg fiatalt bántalmaznak, akár szavakkal, akár tettekkel. Daelyn is ezek miatt a bántalmazások miatt - amiken nem tud túllépni - szeretne véget vetni az életének. A könyv fő történetszála, hogy egy honlapra bukkan, ahol rengeteg hozzá hasonló bántalmazott nyíltan beszélhet érzelmeiről, és akiknek fő céljuk az öngyilkosság.


SPOILER

Daelynt rengeteg sérelem érte, ami miatt idáig jutott.

Az iskolatársai kövérnek tartották, amikor azt hitte barátokat talált igazából csak mások gonoszkodásának céltáblája lett, majd jött a csúfolódások következő fokozata az internetes zaklatás, végül pedig a fizikai erőszak, és a fenyegetés.

Aztán az újabb pofon a tanároktól és szülőktől érkezett, akik nem látták meg a problémát, bármennyire is igyekezett Daelyn elmondani, jelezni nekik.

Ha mégis sikerült elmondania mi bántja, a szokásos közhelyeket kapta válaszul: "Ne is törődj vele!", "Aki mondja másra......".

Így hát nem lát más utat.......egy kísérleten túl van, és most információkat gyűjt az oldalon, ahová belépett, hogyan is csinálja legközelebb. Azon a honlapon pedig ijesztően részletes leírások vannak, a hogyanokról, az alatta érzett fájdalmakról, a hozzáférhetőségekről, és a "hibalehetőségekről". 


Elhatározta, hogy megteszi, így hát Daelyn megkapja a maga 23 napját. 
23 napot a változásra.

23 nap, hogy meggondolja magát, vagy 23 nap, hogy szépen lassan kitöröljön mindent és mindenkit az életéből, és mi végigmegyünk vele ezen az úton. Ezen idő alatt jobban megismerjük a szüleit, a barátságát kereső fiút, és az újonnan bántalmazott lányt, akin eleinte csak átnéz, végül a segítségére siet. És persze a lényeg, hogy igazán megismerjük Daelynt, és az ő eddigi életének mérföldköveit, és hogy mégis milyen ellene irányuló cselekedetek vezették el idáig.

Nehezen tör utat magának a sok tragédia, ám úgy érzi mielőtt elbúcsúzik meg kell tisztulnia ezen emlékektől, így kiírja magából a netes fórumra.

"Rohadt egy dolog felidézni ezeket az emlékeket, de muszáj megtisztulnom. 
Nagy árat fizetek az emlékezésért, mert visszatérnek azok az érzések is. Már csak egy hetem van a tisztulásra, úgyhogy nagy levegőt veszek és írni kezdek: A hetedik utáni nyár."
(141.o.)

SPOILER VÉGE

........nagy levegőt veszek és írni kezdek: A hetedik utáni nyár."

Én pedig nagy levegőt vettem és eszembe jutott: Negyedikben a suli bejáratánál........

Ezt a könyvet nehéz olvasni, egyrészt a főszereplő szenvedése miatt, másrészt, azoknak lesz nehéz, akiket hasonló helyzet(ek)be hoztak valaha, mint Daelyn, mert sok sebet feltép(het) a történet.

Bőven van mondanivalója a könyvnek. Sok fiatal kezébe adnám, hogy megértsék, hogy attól még, hogy valaki kövér, sovány, szeplős, szemüveget vagy fogszabályzót hord, más a bőrszíne, más dolgok érdeklik, még nincs joguk kiközösíteni őket, főleg nem bántalmazni. A gyerekkori traumák miatt sokan felnőttkorukban is depresszióval, szorongással, fóbiákkal küzdenek, és komoly önbizalomhiányban szenvednek. Vannak, akik pedig elkeseredettségükben olyan döntést hoznak, hogy el sem jutnak a felnőttkorig.

A könyv végén ijesztő statisztikai adatokat találunk, és az ingyenesen hívható segélyvonalak telefonszámait.

Remélem egyre többen lesznek akik visszalépnek a szakadék széléről, ahol mások miatt állnak, és hogy egyre több ember nyújt majd segítő kezet.

SPOILER

És hogyan döntött Daelyn? 

Ezt a kérdést nyitva akartam hagyni, ahogyan az írónő tette. Olvassátok el, döntsétek el ti.
DE
Én úgy gondolom nem tette meg. 
A végén nem akarja megtenni.
Segíteni fog másokon.
Szerintem küzd. 
Pontosvessző.

(A pontosvessző tetoválás nagy divattá vált a csuklóra, ujjakra vagy a fül mögé, de tudja-e, hogy a pontosvessző tetoválásnak milyen speciális, mélyebb jelentése van? A pontosvessző hátterében az a gondolat áll, hogy mindig van egy olyan ok, ami miatt ne vess véget az életednek. A történet nem ér véget, hanem folytatódik a pontosvessző után. Ehhez néha csak változtatni kell, vagy elég egy nyugodt pillanat átgondolni a dolgokat.) (forrás: ma.hu)

SPOILER VÉGE

Értékelés: 5/5

Kiadó: Móra (Tabu könyvek sorozat) 2015
Oldalszám: 248 oldal
ISBN: 9789631199871

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése